Нека си признаем, вие сте заобиколени от дигитални екрани. Научната фантастика от миналото вече е реалност. От лаптопи през таблети до мобилни телефони, нашият свят премина от аналогов към цифров много бързо. Съвременните технологии несъмнено помагат на обществото по много начини. Същата технология обаче носи и негативни последици. Шокиращ брой хора страдат от дигитална преумора на очите, медицинско състояние, свързано с излагане на изкуствена синя светлина. Според скорошно проучване 90% от населението на САЩ рискува да страда от него. Симптомите включват умора, напрежение, раздразнение или сърбеж/парене в очите, главоболие, замъглено виждане и обща умора. Освен това дългосрочното излагане на синя светлина е свързано с катаракта, депресия, дегенерация на макулата и други заболявания.

 

Дефиниция за дигитална преумора на очите

GUNNAR измисли фразата „дигитална преумора на очите“ преди близо 10 години. Оттогава медицинската институвия го приема като официална терминология. Те са направили изследвания (примери за такива изследвания могат да бъдат прочетени тук, тук, тук, тук и тук) на състоянието, давайки отрезвяващи открития за изкуствената синя светлина.

 

Американската оптометрична асоциация предлага следното определение за цифрово напрежение на очите:

 

Синдромът на компютърното зрение, наричан още дигитална преумора на очите, описва група от проблеми, свързани с очите и зрението, които са резултат от продължителна употреба на компютър, таблет, електронен четец и мобилен телефон. Много хора изпитват дискомфорт в очите и проблеми със зрението, когато гледат цифрови екрани за продължителни периоди от време. Нивото на дискомфорт изглежда нараства с количеството използване на цифров екран. Симптомите, свързани със Синдрома на компютърното зрение (CVS) или дигиталната преумора на очите, са напрежение в очите, главоболие, замъглено зрение, сухота в очите и болка във врата и раменете.

 

Гледането на компютър или цифров екран често кара очите да работят по-усилено. В резултат на това уникалните характеристики и високите зрителни изисквания при гледане на компютър и цифрово екранно устройство правят много хора податливи на развитие на симптоми, свързани със зрението. Некоригираните проблеми със зрението могат да увеличат тежестта на симптомите на синдрома на компютърното зрение или дигиталното напрежение на очите. (RE: AOA.org)

Каква е работата със синята светлина?

 

Далеч по-интензивни от нивото, излъчвано от слънцето, високите нива на изкуствена синя светлина, която непрекъснато обгръща очите ни, оказват тежък удар. Синьото е единствената цветна дължина на вълната, която прониква през роговицата, засягайки директно ретината. Съществуват два вида синя светлина: лоша синя светлина (като тази, произведена от лична електроника), варираща от 380 до 470 нанометра, и добра синя светлина (като тази, произведена от слънцето), варираща от 470 до 500 нанометра.

 

Добрата синя светлина задейства ензими и химикали в мозъка, които подпомагат паметта и когнитивната функция. Освен това, той стимулира фоточувствителните ганглиозни клетки на ретината, които от своя страна стимулират рефлексите на зеницата и контролират циркадния ритъм (свързан с това, което често наричаме цикъл на съня).

 

Ако искате да научите повече за науката, която само засегнахме тук, можете да прочетете какво казват експертите от All About Vision за синята светлина в техния независим анализ. Има и цял уебсайт, посветен на обяснението как синята светлина може да бъде лоша за вас. Проблемите, които потенциално бихте могли да страдате, когато сте изложени на синя светлина, както се обсъжда в тази публикация, трябва да се приемат сериозно.

Всеки ден все повече хора усещат негативните ефекти от напредъка на технологиите и насищането с цифрови устройства в живота ни. The Vision Council, водещата организация за защита на по-добро зрение за по-добър живот, прави годишно проучване за дигиталната преумора на очите. Според тазгодишните шокиращи цифри повече от 83% от американците използват дигитално устройство повече от два часа на ден, а от тези хора над 60% изпитват симптоми на дигитална преумора на очите.

 

Технологични решения

 

За да се преборят с нарастващия брой симптоми, които много потребители на цифрови устройства изпитват от това прекомерно излагане на синя светлина, търсенето и произтичащият натиск, тъй като цифровите решения на проблема наскоро придобиха популярност. По-конкретно, приложенията или настройките, които помагат за намаляване на нивото на излъчваната изкуствена синя светлина, стават по-достъпни всеки ден. Някои от тях са приложения, безплатни за използване/инсталиране, докато други подобрения са програмирани директно в настройките на устройството. Оранжевият нюанс, който обхваща целия екран, въпреки че намалява синята светлина, както беше обещано, не е идеален.

Други фактори, които трябва да имате предвид

 

Разбира се, тези технологични постижения са голяма стъпка напред в борбата с нарастващите проблеми, свързани с дигиталната преумора на очите и синята светлина. Те обаче все още не достигат. Дигиталната преумора на очите, както беше посочено по-горе, е „група от проблеми, свързани с очите и зрението“, а не просто резултат от изкуствена синя светлина. Три други ключови фактора също играят роля при ДПО.

 

  1. Очите са мускули и работят най-усилено, когато гледат отблизо цифрово устройство през целия ден. Това е като да бягате маратон и след това да се опитате да се приберете пеша: мускулите на краката ви ще бъдат твърде уморени, за да ви носят или дори ще спрат треперейки. Същият принцип важи и за очните мускули.
  2. Медицински факт е, че честотата на мигане намалява значително по време на интензивно гледане, което увеличава раздразнението. Колкото по-силно се взирате в екрана, толкова по-малко мигате, което от своя страна изсушава очите ви.
  3. Отблясъците от дигиталните екрани и фактът, че те трептят, докато се опитвате да се концентрирате върху малки букви или детайли, карат очите ви бързо да се уморят и раздразнят, което може да доведе дори до главоболие.

 

По-добро решение

 

Приложенията и настройките ви подвеждат в тези други области. Настройването на синята светлина може да помогне малко, но няма да спре всички други симптоми, свързани с дигиталното напрежение на очите. Тези приложения и скъпи монитори с промяна на цвета все още ви излагат на тези и други натоварващи очите фактори. Освен това, ако гледате богато на цветове изображение или игра, не можете честно да кажете, че бихте предпочели да го видите обляно в оранжево, нали? Това води до друг проблем: малко хора всъщност се възползват напълно от блокиращите синьо приложения или настройки. Най-вероятно това се дължи на значителното манипулиране на цветовете и начина, по който се виждат на екрана, и така синята светлина все още преминава.

 

Освен това маскирането на цветовия фокус или изместването на светлинния спектър не променя факта, че устройствата с екран се осветяват от пикове изкуствена светлина, включително синя светлина. Въпреки че тези решения могат да изместят количеството синя светлина, естествено произведено от устройствата, те не го намаляват достатъчно.

Реално погледнато, тези решения адресират само една от причините за дигиталното напрежение на очите. Докато технологичният напредък ни насърчава към бъдеще със значително намалени симптоми от дългосрочно излагане на изкуствена светлина, други решения заслужават внимание. Блокиращите синя светлина очила днес представляват най-обещаващото практично решение. В допълнение към осигуряването на защита от синя светлина, такива очила могат да помогнат за облекчаване на други натоварвания върху очите, да избегнат повторното оцветяване на екрана и да помогнат, по-холистично, да предотвратят дигиталната преумора на очите.