Ако четете това, вашите очи може да са в беда! Компютрите, при цялата мощ която ни дават, също така носят със себе си някои проблеми. Трептящите екрани и синята светлина, която излъчват към нашите очи, водят до всякакви проблеми. Набор от симптоми наречен „Синдром на компютърното зрение“ засяга много потребители на технологиите. Днес ще споделим тези симптоми и ще предложим няколко решения чрез които да се преборим с него.

Причини и симптоми

 

Продължителната употреба на компютър или други дигитални устройства причинява  Синдром на компютърното зрение. Три или повече часа се считат за продължителна употреба. Ако след продължително ползване на устройствата изпитвате някой от следните симптоми, значи изпитвате напрежение в очите предизвикано от тях.

 • Напрежение на очите: Всякакъв вид болка в очите след продължително ползване на дигитални устройства.
 • Замъглено зрение надалеч: След продължителен престой пред монитора изпитвате трудности да виждате ясно надалеч. Когато го изпитате това е дезориентиращо и объркващо, особено когато не е придружено от болка в очите.
 • Умора: В допълнение на замъгленото зрение придружено с болка, може да имате и умора в очите. Трептенето на екраните предизвиква фокусиране и префокусиране, заедно с по- рядкото мигане на клепачите, водят до умора на очите.
 • Сухи или раздразнени очи: След всички предишни симптоми очите ви ще изсъхнат. Фактът, че екраните водят до по- рядко примигване естествено причинява сухота в очите.
 • Главоболие: Ако никога не сте изпитвали главоболие от продължително стоене пред монитора сте от малцинството.
 • Болки в гърба или врата: Въпреки, че не е свързано с очите, болките в гърба и врата идват от лошата поза, която потребителите обикновено използват.
 • Замъглено зрение наблизо: Замъгленото далечно зрение е често срещано явление. По- рядко срещано е замъгленото зрение наблизо. В по- тежките случаи на синдрома на компютърното зрение, цялото полезрение може да стане замъглено.
 • Диплопия (двойно виждане): В най- екстремните случаи, може да възникне дори двойно виждане.

Лекове и решения

 

Когато причината за здравословното състояние е добре известна, лечението е нейното премахване. Макар да има други неща, които да е възможно да се направят, никое от тях не лекува състоянието. В случая със синдрома на компютърното зрение, единственото лечение е да се премахне компютъра. Очевидно този отговор няма да задоволи повечето хора. Нашите компютри и други устройства са важна част от нашия живот, както личен така и професионален. Вместо само да предлагаме „лечението“, ще предложим и някои не толкова екстремни решения.

 • Методът 20-20-20: В повечето случаи синдромът на компютърното зрение идва не от употребата, а от продължителната употреба на устройствата. Правилото 20-20-20 предлага просто решение за продължителността на проблема и ви позволява да продължите да работите. Ето какво да правите: на всеки 20 минути гледате на разстояние 20 фута (6 метра) за 20 секунди. Това позволява на очите ви да се фокусират върху нещо, което не излъчва вредна светлина, и да се отпуснат за да можете да продължите да работите. В допълнение на това, трябва си взимате по- продължителна почивка, като се разходите далеч от екрана, за около 10 минути на всеки два часа.
 • Ъгъл и височина на екрана: Симптомите на компютърното зрение идват от светлината, която екрана ви излъчва. Колкото по- малко светлина свети директно в очите ви, толкова по- малко вероятно е да изпитате симптоми. Дръжте екрана на около 20 градуса под себе си, на около ръка разстояние. Това намалява количеството светлина, което се излъчва към очите ви.
 • Функции за филтриране на синята светлина: Много операционни системи, програми и монитори предлагат функции за филтриране на синята светлина, като например нощен режим. Тези функции променят светлината, която екрана излъчва в по- топъл спектър. Макар да променят цветовете на изображенията, които виждате на екрана, те също така намаляват количеството синя светлина, което се излъчва. Промяната на цветовете може да дразни, но вашите очи ще ви бъдат благодарни.

Трайно решение

 

В допълнение на тези решения, трябва да помислите за използване на очила блокиращи синята светлина. Доказано е, че работят. Те намаляват симптомите на синдрома на компютърното зрение и подобряват съня. Намерете подходящите за вас очила, блокиращи синята светлина днес!