Проучването

Според скорошно проучване на Северозападния университет излагането на синя светлина очевидно има връзка с метаболизма и теглото. По време на изследванията си върху ефектите на изкуствената синя светлина върху хората са показани ефекти върху метаболизма, нивата на инсулин и глюкозата. Излишно е да казваме, че изкуствената синя светлина има тенденция да влияе отрицателно върху всяка от съответните области.

 

Тяхното проучване, показва, че синята светлина манипулира метаболитната регулация и може да доведе до наддаване на тегло и потенциално да увеличи риска от диабет. Тези последствия не предвещават нищо добро. Изследването, ръководено от дипломирания студент Айви Чунг, включва 19 възрастни с „нормално тегло“. Участниците бяха подложени на различни нива на изкуствена светлина сутрин и вечер. През цялото време нивата в кръвта се измерват на редовни интервали.

 

В крайна сметка изследователите показаха, че естествената синя светлина сутрин може да има положителен ефект върху метаболитната регулация. Вечерта обаче естествената и особено изкуствена синя светлина може да повлияе негативно на метаболизма, инсулиновата резистентност и нивата на глюкозата. Изследването оттогава е публикувано на различни уебсайтове като Science World Report и Tech Times.

Тълкуването

Описаното от  Science World изследване в частност предлага интересни перспективи. Те заявяват, че проучването предлага начин за подобряване на загубата на тегло. Идеята тук е, просто изключете излишната синя светлина и незабавно подобрете метаболизма си. Дали това тълкуване обаче е правилно, не е за нас да кажем. Идеята обаче със сигурност предизвиква интересен разговор.

 

Неизненадващата връзка между увеличаването на използването на технологии и увеличаването на теглото се връща чак до времето, когато са възникнали дейности, които не изискват физически усилия. Заседналия начин на живот, както предполага конвенционалната мъдрост, води до наддаване на тегло, мудност и други проблеми. Досега обаче пряката връзка между излагането на синя светлина и тези други фактори остана скрита. Смесването на двете, заседнал начин на живот и излагане на синя светлина, може да причини само повече от същите проблеми.

Продължавайки напред

Трябва да очаквате повече проучвания по тази тема в бъдеще. Засега обаче със знанията, с които разполагаме, какво трябва да направим? Отговорът е ясен: ограничете излагането на синя светлина за по -здравословен живот. Много се говори за връзката между синята светлина и съня. Сега, когато знаем, че това засяга тази друга централна област от живота и здравето, имаме още по -голяма причина да се активизираме и да направим нещо по въпроса.

 

Тъй като все повече информация излиза чрез научни изследвания, с нея се увеличава яснотата по темата за защита на очите ви. Такава защита никога не е била по -важна. Много от нас се оказват закотвени пред цифрово устройство през целия ден до вечерта. Защитата за такива хора става още по-важна. Вземете мерки днес и подобрете здравето си. Притежанието на чифт GUNNARS, които да ви предпазят от вредната синя светлина, е задължително. Всъщност, с двата ни стила, Cypher и Trooper на gunnars.bg, наличният избор е още по-добър. Сега е моментът да сложим край на болката от умора на очите и очевидно наддаване на тегло.