Всеки, който следи съдържанието на този блог знае, че синята светлина влияе на съня. Lifehacker наскоро публикува статия, описваща еволюционните причини за връзката между съня и синята светлина. Те ви връщат назад (далеч назад) в началото на еволюционната история. Земята, обяснява Lifehacker, е предимно вода, в ранните дни на еволюцията повечето живот е живял във водата.

 

Еволюция и синя светлина

 

Синият цвят на водата я прави податлива само на определени видове светлина. Слънчевите лъчи, които са прониквали най-дълбоко във водата, въздействайки най-пряко върху живота, са били, познахте- сини. Кехлибарено оцветеното стъкло намалява количеството синя светлина, което преминава през него, но позволява преминаването на повече червена и жълта светлина. По същия начин океанът, тъй като е син, намалява количеството червена и жълта светлина и пропуска повече синя светлина.

За вас и мен това означава, че животът ни е дълбоко повлиян от синята светлина на клетъчно ниво. Биологичният живот, докато еволюира, става цикличен с движението на слънцето. Когато слънцето изгрява, синята светлина прониква и се отразява от океанската вода и събужда всички клетки под и извън водата. Практическият ефект от това с течение на времето е бил създаването на циркадния ритъм или цикъла на съня. Факторите, които се развиват чрез този процес, са протеин, наречен меланопсин, и химикал, наречен мелатонин. Първият контролира будността, а вторият съня. Нашите очи, като средство чрез което различаваме светлината, са засегнати най-много от синята светлина. Протеинът меланопсин, който спира производството на мелатонин в тялото, когато дневната светлина удари, е в окото.

 

Науката за цикъла на съня

 

Синята светлина контролира цикъла, чрез който се освобождават меланопсин и мелатонин, наречен циркаден ритъм. Ако очите ни са изложени само на слънчева светлина, с минималната синя светлина, нашият ритъм ще бъде нормален. Ако сме изложени на друга синя светлина обаче, това нарушава нашия ритъм. Излагането на очите на синя светлина при липса на слънце предизвиква активиране на меланопсин. Дори преди лягане мозъкът ви смята, че нощта е достигнала своя край, независимо от часа.

Изкуствената светлина и цифровите екрани излагат очите ни на излишна синя светлина. Повечето хора, отбеляза Lifehacker, използват цифров екран в рамките на един час преди лягане. Като знаем какво току-що обяснихме за синята светлина, ефектите от такова излагане не изискват обяснение.

 

Намиране на работещо решение

 

Връщането към по-естествен начин на живот е най-добрият начин за отстраняване на проблемите със съня, причинени от синята светлина. Оставете технологиите, живейте сами в хижа в гората. Нека слънцето ви събуди сутрин и заспите, когато залезе. Вероятно смятате, че това звучи много непрактично и малко налудничаво. Живеем в прекрасен свят, дължащ се до голяма степен на технологиите. Сложните проблеми, които идват сами с модерния начин на живот, не надвишават прекрасните ползи. Да се ​​научим да се справяме с негативите има много по-голям смисъл.

Най-доброто решение? Изключете екраните, махнете изкуствената светлина и се „детоксикирайте“, доколкото е възможно. Ако не можете просто да го изключите, тогава имате нужда от чифт GUNNARS, които да предпазват очите ви. GUNNAR използва същия принцип, обяснен от Lifehacker в еволюцията на синята светлина и циркадните ритми, за да се бори с нея. Както бе споменато в примера по-горе, различни цветни стъкла блокират или позволяват преминаването на различна светлина. С голямо разнообразие от патентовани лещи с висок GBLF, GUNNAR предпазва вас и очите ви.

 

Възстановете съня си и вземете GUNNAR днес. Вземете чифт от един от най-популярните стилове, които предлагаме: Intercept.