Вероятно сте забелязали, че ние полагаме много усилия да обясним вредните ефекти на изкуствената синя светлина. Вероятно не знаете обаче, че синята светлина влияе върху представянето ви в спорта и други физически активности. През годините сме говорили с много треньори и спортистите с които те работят. Едно от най-важните неща, които влияят върху спортните постижения, е сънят. Ако не сте знаели досега, ние сме тук, за да ви кажем: изкуствената синя светлина може да навреди на съня ви. Всеки, който иска да се представя възможно най-добре, в спорта или по друг начин, трябва да обърне голямо внимание на информацията, която следва в тази статия.

Основи на синята светлина

Синята светлина е навсякъде. В естествената ѝ форма тялото ви използва синя светлина от слънцето, за да регулира естествения ви цикъл на сън и събуждане, известен също като циркаден ритъм. Синята светлина може да подобри вашата бдителност, да подобри времето за реакция, да повиши настроението ви и да увеличи чувството ви за благополучие.

 

Видимата светлина е форма на електромагнитно излъчване, което носи енергия. Колкото по-къса е дължината на вълната, толкова по-голяма е енергията ѝ. Синята светлина има най-късата дължина на вълната във спектъра на видимата светлина, следователно, тя носи най-голямо количество енергия. Прекомерното излагане на синя светлина може да причини краткотрайни и дългосрочни увреждания на очите ви.

По-късите светлинни вълни трептят повече от по-дългите вълни, както вероятно сте виждали във флуоресцентни крушки. Това трептене създава отблясъци, които намаляват визуалния контраст и влияят върху остротата и яснотата на изображенията. Трептенето и блясъкът са сред причините за напрежение в очите, главоболие и физическа и умствена умора, които следват продължителното време, прекарано пред екраните. Още по-лошото е, че сме склонни да прекарваме дълги периоди от време пред екраните през нощта. Оказва се, че спортистите не са по-различни в това отношение.

Синята светлина и вашият мозък

Естествените филтри на очите ни, осигуряват недостатъчна защита срещу лъчите синя светлина от слънцето, да не говорим за синята светлина с по-висока интензивност от електронните устройства. Подобно излъчване кара мозъка ви да спре да произвежда мелатонин, естественото химично вещество на тялото ви, което насърчава дълбок, възстановяващ сън.

 

Синята светлина (единствената дължина на вълната, която може да премине директно през роговицата ви), изпраща съобщение до мозъка. Съобщението работи като будилник или силна чаша кафе. Мозъкът ви вярва, поради изкуствената синя светлина, че денят току-що е започнал. Ако живеехме в каменната ера, всичко това щеше да се случи по естествен начин. Но ние живеем в ерата на цифровите технологии и над 80% от нас използват електронно устройство в последния час преди лягане.

Какъв е ефектът?

Може би си мислите: „И какво от това? Справям се добре – по цял ден гледам в екран и все още се наспивам!” За съжаление това не е така за повечето хора. Сънят и възстановяващият сън са две много различни неща. Възстановителният сън позволява на тялото ви да се възстановява и лекува през нощта. Когато идва от цифрово устройство, синята светлина е с 65% по-интензивна от естествената синя светлина. И макар че в редки случаи не е задължително някои хора да усещат неблагоприятните ефекти, все пак има химическа реакция, която не може да бъде избегната. От гледна точка на спортните треньори, ефектите, които не усещате, излизат наяве в лошо представяне на следващия ден на тренировка.

 

Медицински специалисти от Психиатричната болница на Университета в Базел и изследователския център Cyclotron, Университета в Лиеж, доказаха, че вечерното излагане на синя светлина има значително влияние върху качеството на съня. Не забравяйте, че всички електронни устройства излъчват изкуствена синя светлина с много по-висок интензитет от това, което виждаме от слънцето. Това означава, че всяка употреба на подобно устройство преди лягане може да намали качеството на съня, който получавате.

Такава голяма работа ли е съня?

Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ Националният институт по сърце, бели дробове и кръв признават значението на съня. Лицата, лишени от сън, страдат от множество медицински проблеми. Но тези, които получават качествен сън, имат по-здрави сърца, по-добър хормонален баланс, по-силна имунна система и т.н. Без подходящото количество сън тялото ви няма да се възстанови и вие ще страдате. Независимо дали сте спортист или счетоводител, сънят коригира живота.

Решения

Експерти от Медицинския факултет на университета Кейо и Токийския медицински и стоматологичен университет изследват ефекта от блокирането на синята светлина. По-специално, те измерват доколко блокирането на синята светлина преди лягане влияе върху мелатонина и качеството на съня. Проучването показва, че всеки от 12-те възрастни, които са участвали, е имал повече мелатонин и по-добро качество на съня, когато е използвал „щит за синя светлина“.

 

Съществуват само няколко метода, които ефективно блокират синята светлина, без да причиняват прекомерни функционални трудности . Оцветените в кехлибар лещи върху очилата се оказаха изключително ефективни и практични. Професори от университета в Толедо направиха произволно проучване върху 20 възрастни в две групи. Едната група е носела кехлибарени стъкла, които са блокирали синята светлина, другата са носели жълти стъкла, които са блокирали само ултравиолетовата светлина. В края на изследването си те открили, че групата, която е носела кехлибарени очила, не само е имала значителни подобрения в начина на сън, но и в настроението им.

Заключение

Науката по отношение на синята светлина само продължава да потвърждава необходимостта от предпазливост. Предприемането на мерки, за да се защитите, да подобрите съня си и да подобрите цялостното си представяне, не би трябвало да е проблем. Елитните спортисти, като Стефан Тейлър, вземат присърце уроците, които техните треньори се опитват да предадат за съня и постиженията. Спортистите имат личен интерес към върховите резултати, но всеки се нуждае от сън. Всеки трябва да иска да даде най-доброто от себе си. Важна част от постигането на тази почти универсална цел е правилната защита на очите ви.

Бекът от NFL Стефан Тейлър, носи очила GUNNAR Haus. Снимката е предоставена от Стефан Тейлър.