Неотдавна споделихме доста интересни статистически данни и информация за синдрома на компютърното зрение (дигиталнaта умора на очите). Днес искаме да се потопим по -дълбоко в причината за този все по-нарастващ проблем. Първо, нека се уверим, че разбирате напълно синдрома на компютърното зрение. По -долу ще намерите инфографика от WhatisDryEye.com, която перфектно обяснява проблема.

Цялата тази информация подкрепя заключението, че CVS е нарастващ проблем, който засяга повече хора, отколкото дори го осъзнават. Тези полезни съвети трябва да се използват от всеки, който страда от изброените симптоми.

Науката

Сега искаме да се потопим малко по -дълбоко в науката зад проблема.

  • Естествена светлина: По -долу, вляво, ще намерите разбивка на спектъра на слънчевата светлина. Формата и акцентът на светлината ясно показват, че някои от всеки тип светлина се излъчват, но съществува баланс между крайностите. Синята и червената светлина никога не се преодоляват една друга, вместо това част от всяка прониква в другата, което създава приятната форма на камбана, която виждате по -долу.

  • Изкуствена светлина: Сега сравнете горната диаграма вляво с тази вдясно. Този вдясно показва светлина, излъчвана от екрани на дигитални устройства. Забележете спорадичния модел и силния скок на синята светлина. Слънцето излъчва балансиран масив от светлина, екраните излъчват неудобна смесица от светлина със силен акцент върху синята светлина.

С течение на времето телата ни са се научили да работят въз основа на светлината, произвеждана от слънцето. Когато са изложени на друга светлина, особено на светлина с различен спектър от цветове, те не реагират добре. Както инфографиката по -горе обяснява, излагането на синя светлина в дигитални устройства причинява много от проблемите, свързани с CVS.

Синя светлина и сън

Сънят, макар и да не се застъпва широко в горната инфографика, поема тежестта от излагането на синята светлина през нощта. Синята светлина контролира нашия цикъл на сън и събуждане, наречен циркаден ритъм. Синята светлина на слънцето, както е показано по -горе, никога не идва при нас толкова чисто, както това става от цифровите устройства. Превърнете тези устройства в рутина преди лягане и получавате объркан циркаден ритъм, който води до безсънни нощи.

Как да се справим

Тези проблеми със съня няма да изчезнат сами. Освен това CVS чака в запас, мъчейки ви, дори ако спите като бебе през нощта. Възстановяването на тялото ви към естествения цикъл, зададен от слънцето, не изглежда толкова лесно. Това ще изисква премахване на цифрови устройства и изкуствена светлина и оставяне на слънцето да диктува вашия график и да осигури вашата светлина. Повечето няма да поемат по този път; малцина дори биха могли. И така, какво можем да направим?

 

Отговорът се крие по -горе. Не само със слънцето, но и в инфографиката от по -горе в тази публикация. Те предлагат редица полезни решения на проблема с CVS. Що се отнася до проблемите със съня, това изисква ангажираност и промяна. Изоставянето на използването на екрани поне 2 часа преди лягане може да реши проблема. Промяната на навици може да бъде трудна, но в този случай определено си заслужава.

Ако нито едно от тези решения не ви се струва правилното решение, помислете дали да не научите повече за предимствата на блокиращите синя светлина очила днес.