„Представете си, че е 2035 г. и получавате обаждане от сина си, който продължава да ви информира, че на 32 -годишна възраст той ще ослепее в резултат на макулна дегенерация.“

 

Колкото и драматично и шокиращо да звучи този цитат от скорошна статия на GoodMenProject.com, възможността за описания сценарий трябва да ви шокира още повече. Дегенерацията на макулата традиционно засяга хора на средна и напреднала възраст. Дегенерацията на макулата рядко засяга младите хора на фона на тяхната кариера, създаване на семейство и настаняване в първия им дом.

Развитие на очите

Докато децата растат, очите им се развиват, докато достигнат късните си тийнейджърски години.. Това означава, че тяхната податливост към увреждане остава висока през този период. През най -младите им години синята светлина може да минава точно през роговицата и да засяга ретината много по -лесно, отколкото когато очите на децата са напълно развити.

 

Постоянно излизат нови изследвания, показващи колко цифрово наситено е станало обществото. Наситеността, извънредните часове, се просмукват постоянно, засягайки хората във все по -ранна и по -ранна възраст от всякога. Повишеното излагане на синя светлина, което следва, води до множество, дългосрочни проблеми, включително макулна дегенерация, водеща причина за слепота при възрастни над 50 години.

 

Проблемът с технологиите

За всички родители, които четат това, помислете какво означава това. Колко често децата ви гледат в телефон, таблет или компютър? Кога за последен път ги видяхте не залепени за екран? Повече от всякога децата се обръщат към устройства излъчващи синя светлина за забавление, информация или просто разсейване от занятията. Придирчивите деца могат да бъдат обезсърчаващи, но това не е нищо, което малко Super Mario Run или Pokémon Go да не могат да поправят! Нали?

Както бе отбелязано в цитираната по -горе статия, проучване на Nielsen, направено през 2012 г., установи, че над 70% от децата под 12 -годишна възраст редовно използват таблети за игри и обучение. С това колко напреднала и евтина е станала, технологията през последните 5 години, този брой със сигурност вече трябва да е близо 80%. Нещо повече, Journal of Pediatrics откри:

 

  • 20% от едногодишните деца притежават таблет
  • 28% от двегодишните деца могат да се ориентират в цифрово устройство без чужда помощ
  • 28% от родителите казват, че използват цифрово устройство, за да приспят децата си

Както посочихме в предишни блогове, изкуствената синя светлина е ужасна за вас. Това води до загуба на сън, може да доведе до намаляване на метаболизма ви и да увреди тъканта на ретината в окото ви. Защо, по дяволите, бихте позволили на децата да прекарват повече време, отколкото е абсолютно необходимо, за нещо, което може да разруши зрителното им бъдеще? Да не говорим, както правят много родители, да имат приготвено устройство като традиция за лягане!

Образованието и комуникацията са ключови!

Предприемането на директни действия и премахването на причината за проблема, екраните, е най -доброто решение. Днес обаче премахването на екраните от живота на децата ви може просто да е невъзможно. Търсете компромиси, ограничавайте достъпа и работете малко по малко, за да подобрите отношенията на децата си с технологиите. Всички възможни решения там работят в по -голяма или по -малка степен. Въпреки това, само здравословното разбиране на опасностите и решимостта за безопасно навигиране по терена може да донесе положителни дългосрочни резултати.

Що се отнася до въпроса за здравето на очите и съня, проверете продуктите специално за деца.